Carving w Azji znany jest od setek lat, w Europie został spopularyzowany stosunkowo niedawno, bo na początku XXI wieku. Technika rzeźbienia w żywności jest coraz częściej wykorzystywana nie tylko na pokazach i konkursach, ale również w restauracjach czy też w domowych zaciszach. Czym dokładnie jest Carving i jakich narzędzi wymaga?
Historia Carvingu w pigułce
Carving aktualnie jest niezwykle popularny, ale nie zawsze tak było. W Europie sztuka rzeźbienia w produktach spożywczych jest stosunkowo nowa, choć bardzo szybko się rozwija. Co ciekawe, na świecie była już stosowana w starożytności, kiedy to wykorzystywano głównie warzywa do tworzenia figur i ornamentów dekoracyjnych. Sam carving narodził się jednak w Tajlandii, gdzie kucharze chętnie rzeźbili, między innymi w owocach. Dziś carving to nie tylko sztuka dekoracyjna, ale również praktyczne wykorzystanie rzeźbienia do podawania dań w sposób wyjątkowy. Potrawy zachwycą nie tylko smakiem, ale również wyglądem. To nie wszystko, bo sam carving skutecznie przyczynia się do zmniejszenia ilości odpadów biodegradowalnych, bo kucharze mogą wykorzystywać do rzeźbienia wszystkie części danego warzywa lub owocu. Jednak, aby było to możliwe, konieczne są niezbędne akcesoria i narzędzia w tym specjalistyczne noże do carvingu.
Rzeźbienie w żywności – owoce i warzywa to nie wszystko
Najchętniej kucharze decydują się na carving w przypadku warzyw i owoców. Są to głównie arbuzy czy też ananasy, a to ze względu na twardość ich skórki. Nie można jednak zapominać o dyni, która także jest popularna i to nie ze względu na wycinanie wzorów na Halloween. Rzeźbić można również w rzodkiewce, marchewce, jabłku czy też grejpfrucie, ale to nie koniec. Co powiesz na ciekawe wzory przygotowane z wykorzystaniem kapusty? Warzywa i owoce to nie koniec, kucharze bardzo często wycinają odpowiednie kształty w mięsie, rybach czy też w wyrobach cukierniczych. Jak widzisz, możliwości jest naprawdę wiele, zanim jednak zdecydujesz się na tego rodzaju czynność, przemyśl zakup narzędzi, między innymi kamienie do ostrzenia noży znajdziesz w sklepie SousChef.
Narzędzia do Carvingu – czego potrzebujesz?
Do tworzenia rzeźb z warzyw i owoców wymagane są odpowiednie narzędzia, takie jak noże do carvingu. Muszą mieć wąskie i giętkie ostrze, co pozwoli wycinać detale. Ponadto przydatna będzie łyżeczka do wycinania, a raczej żłobienia konkretnych wzorów w owocach i warzywach. Torby na noże to kolejny bardzo ważny zakup, w końcu dbanie o tego rodzaju narzędzia jest kluczowe do zachowania ich w odpowiednim stanie przez długi czas. Polecamy także zakup szczypiec, tarek do owoców i warzyw, pincet kuchennych czy też markerów spożywczych. Te ostatnie pozwolą rysować kształty na owocach i warzywach, co znacznie ułatwi wycinanie. Podstawowe narzędzia takie jak deska do krojenia to nie mniej ważny produkt od samych szczypiec czy łyżeczek, wybierz więc najwyższej jakości elementy, a znacznie poprawisz swoją sztukę carvingu!